Jogurt torta sa jagodama
- 1 šolja mlijeka 2.8 % mm
- 300 ml jogurta 1.6% mm
- 2 jaja
- 110 g šećera
- 50 g brašna
- 50 g kukuruznog griza
- 1 kašičica praška za pecivo
- 350 g jagoda
- 8 listova želatina
- 100 gr kisele pavlake 12% mm
- ¾ šolje slatke pavlake
Priprema
- Umutite jaja sa 6 kašika šećera i 2 kašike vruće vode. Pomiješajte brašno, kukuruzni griz i prašak za pecivo u činiji i dodajte u umućena jaja. Sjedinite.
- Obložite pleh pek papirom i sipajte tijesto. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Jagode operite i odvojite 8 komada za dekoraciju, a ostatak nasijecite na male kockice.
Želatin potopite u hladnu vodu, a slatku pavlaku umutite mikserom, dok se ne stegne, zatim dodajte jogurt, mlijeko, kiselu pavlaku i preostali šećer i mutite dok ne dobijete glatku smjesu. U međuvremenu, zagrijte želatin u malom tiganju i miješajte dok se ne rastvori. - Umiješajte 1/3 smjese jogurta sa želatinom, a u prestali dio smjese dodajte jagode i sjedinite.
- Na koru rasporedite smjesu i stavite u frižider da se hladi 5 h.
- Dekorišite tortu jagodama i listićima mente (po želji) i poslužite.