Kuglof sa karamelom i slanim kikirikijem

Sastojci (za 12 osoba)

  • 150 g šećera
  • 7 žumanaca
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 4 lista želatina
  • 40 ml ekstrakta ruma
  • 570 ml umućene slatke pavlake
  • 100 g suvog keksa (moze posluziti  petit ili bilo koji  „suvi“ keks)
  • 90 g braon šećera
  • 40 g putera
  • 2 kašičice gustina
  • 4 supene kašike slanog, pečenog, kikirikija

Priprema

  • Kuvati šećer sa vodom dok se šećer potpuno ne rastvori. Umutite žumanjke, dodajte vruć šećerni sirup dok još uvijek mutite, te sve dobro sjedinite.
  • Potopite želatin u hladnu vodu.
  • U šerpi zagrijte rum sa ekstraktom vanilije. Sklonite sa ringle, te iscijeđeni želatin rastopite u vrućem rumu. Sve dodajte smjesi sa jajima i sjedinite dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Umutite 450ml šlag kreme i dodajte u smjesu, a keks usitnite. Naspite smjesu u kalup za pečenje kuglofa, a zatim stavite preko keks (koji će vam biti podloga kuglofa) i zamrznite najmanje 4h- po mogućnosti preko noći.
  • Smeđi šećer karamelizujte sa 2 kašike vode dok ne dobije zlatno-smeđu boju, dodajte ostatak šlag kreme i puter, te dinstajte uz miješanje dok se karamel ne otopi. Karamel sos povežite gustinom prema uputstvu na pakovanju, i ostavite da se ohladi.
  • Izvadite smrznuti kuglof iz kalupa, stavite ga u frižider oko 15 minuta prije služenja, prelijte karamel sosom i pospite kikirikijem.
Scroll to Top