Punjena teletina

Sastojci (za 4 porcije)

  • 1kg svježeg kupusa
  • 2 crvena luka
  • 1 čen bijelog luka
  • 3 supene kašike ulja
  • 1.5kg mljevene teletine
  • 2 jaja
  • 1 kašičica mljevenog kima
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • So, biber
  • Pola kašike soja sosa

Priprema

  • Operite kupus, osušite i uklonite spoljnje listove. Prokuhajte slanu vodu u velikom loncu. Uklonite 16 listova kupusa i blanširajte u ključaloj vodi dok ne omekšaju, 3-4 minuta. Nakon toga, kupus držite pod hladnom tekućom vodom dok se potpuno ne ohladi, a potom ga osušite ubrusom.
  • Očistite crveni i bijeli luk i sitno isijecite. Zagrijte 1 kašiku ulja u tiganju na umjerenoj vatri. Propržite luk dok ne postane providan, često miješajući. Tako propržen luk prebacite u posudu i pustite da se malo prohladi, pa mu zatim dodajte mljevenu teletinu i jaja, te začinite solju i biberom. Sve dobro izmiješajte dok se ne sjedini.
  • Za svaku rolnicu stavite dva lista kupusa i stavite mješavinu mesa u sredinu, ravnomjerno dijeleći. Čvrsto smotajte rolnice i zavežite kuhinjskim kanapom. U tiganju zagrijte preostalo ulje i pecite punjene rolnice dok ne porumene sa svih strana.
  • Dodajte kim i papriku u tiganj, nalijte vodom i pustite da proključa. Poklopite i dinstajte na umjerenoj vatri dok se punjenje ne skuva, okrećući jednom, 35-40 minuta.
  • U sos dodajte i soja sos, i kuvajte još oko 5 minuta dok se ne zgusne. Začinite solju i biberom. Poslužite rolnice uz rižu ili kuvani krompir, po želji.
Punjena teletina
Scroll to Top