Sastojci (za 4 porcije)
- 1kg svježeg kupusa
- 2 crvena luka
- 1 čen bijelog luka
- 3 supene kašike ulja
- 1.5kg mljevene teletine
- 2 jaja
- 1 kašičica mljevenog kima
- 1 kašičica mljevene paprike
- So, biber
- Pola kašike soja sosa
Priprema
- Operite kupus, osušite i uklonite spoljnje listove. Prokuhajte slanu vodu u velikom loncu. Uklonite 16 listova kupusa i blanširajte u ključaloj vodi dok ne omekšaju, 3-4 minuta. Nakon toga, kupus držite pod hladnom tekućom vodom dok se potpuno ne ohladi, a potom ga osušite ubrusom.
- Očistite crveni i bijeli luk i sitno isijecite. Zagrijte 1 kašiku ulja u tiganju na umjerenoj vatri. Propržite luk dok ne postane providan, često miješajući. Tako propržen luk prebacite u posudu i pustite da se malo prohladi, pa mu zatim dodajte mljevenu teletinu i jaja, te začinite solju i biberom. Sve dobro izmiješajte dok se ne sjedini.
- Za svaku rolnicu stavite dva lista kupusa i stavite mješavinu mesa u sredinu, ravnomjerno dijeleći. Čvrsto smotajte rolnice i zavežite kuhinjskim kanapom. U tiganju zagrijte preostalo ulje i pecite punjene rolnice dok ne porumene sa svih strana.
- Dodajte kim i papriku u tiganj, nalijte vodom i pustite da proključa. Poklopite i dinstajte na umjerenoj vatri dok se punjenje ne skuva, okrećući jednom, 35-40 minuta.
- U sos dodajte i soja sos, i kuvajte još oko 5 minuta dok se ne zgusne. Začinite solju i biberom. Poslužite rolnice uz rižu ili kuvani krompir, po želji.