Turšija

Sastojci

  • 6 kg krastavaca kornišona
  • 5 kg paprika (tzv. paradajz paprike)
  • veću glavicu karfiola ili dvije ako su male (2 – 3 kg)
  • 10 l vode
  • 250g šećera
  • 300g soli
  • 2 konzervansa
  • 2 vinobrana
  • Kesicu bibera u zrnu
  • 200 ml esencije
  • + bure ili kanta sa poklopcem 15 l zapremine
  • okrugli mrežasti poklopac

Priprema

Svo povrće očistiti od peteljki, pregledati da li je ispravno i dobro oprati. To je osnov dugog trajanja zimnice (ako nije čisto ili ako nije zdravo – truli, pa će sav sadržaj propasti, a to ne želite).

Od pripremljenih 10 l, odvojiti 1 l vode i prokuhati pa dodatu u vruću vodu šećer, so, konzervans i vinobran. Dobro promiješati da se sve istopi i voda prohladi. Ubaciti biber u zrnu.

U duboki čisti sud (najbolje je kanta ili bure) redajte naizmjenično povrće. Red paprika, pa krastavci, karfiol i tako redom. Kad stavite i zadnji red povrća, turšiju je potrebno preliti presolcem (zalivom) koji ste pomiješali sa preostalih 9 l vode. Zatim, bure zatvoriti i držati na hladnom mjestu. Nakon 15 dana može se probati.
Povrće mora biti unutar tečnosti nikako van zato se koriste plastični pritiskivači.

Scroll to Top