Božićna česnica na tri načina

Božićna česnica sa kiselom pavlakom

Sastojci:
1 kg brašna
1/2 l mlijeka
1 kisela pavlaka
50 g kvasca
1 kašičica žutog šećera (može i običan)
3 kašičice soli
1 jaje
1 zumance za premaz
Tijesto za ukrašavanje:
100-150 g brašna
malo mlake vode

Priprema:
U dublju posudu sipati brašno i so, promiješati, pa napraviti udubljenje na sredini. U udubljenje izmrviti kvasac, sipati po njemu šećer i preliti mlakim mlijekom. Kad kvasac nadođe, dodati jaje i kiselu pavlaku i umijesiti tijesto. Ostaviti tijesto u vangli na toplom da nadođe. Za to vreme praviti ukrase tako što pomiješamo brašno sa malo mlake vode da dobijemo tvrdo tijesto, pa pravimo oblike. U nadošlo tijesto stavite novčić, dren i kukuruz, pa ga stavite u okruglu šerpu i ostavimo da opet malo nadođe. Kad je nadošla, premažemo žumancem, poređamo ukrase i stavimo da se peče 40 min na 180 stepeni. Nakon 10 min pečenja prekrijemo je papirom za pečenje da ne potamni puno. Pečeni kolač uviti u pamucni stolnjak ili veliku krpu i ostaviti da se ohladi.

Tradicionalna božićna česnica

Sastojci:

2 jaja
1 paketić kvasca
1/2 l mlijeka
1 kg brašna
so
novčić

Priprema: 

U malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i miješati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mlijeka da bi se dobilo glatko tijesto. Nakon što se tijesto dobro izmijesi, pokrite ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za miješenje i blago premijesite. Tijesto za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić. Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je riječ o ukrašavanju – možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja.

Slatka Božićna česnica

Sastojci:

300 ulja
180gr jogurta
150gr griza
200 gr orasa
200gr suvog grožđa
10gr prašak za pecivo
Još: 500gr tankih kora
2 čaše (od jogurta) kisele vode za prskanje kora
Sve sastojke, osim kisele vode, izmiksirati po redu kako piše.

Priprema: 

Svaku koru poprskati sa kiselom vodom, a na svaku drugu koru stavljati fil. Zadnju koru premazati safilom. Peći na 200 stepeni dok ne porumeni. Kad se ispeče, izvaditi i pokriti sa krpom. Ohladiti i služiti.

Scroll to Top