Sastojci (za biskvit)
- 6 bjelanaca
- Prstohvat soli
- 150 g šećera
- 100 g kokosa
- 40 g gustina
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za preliv:
- 100 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
Za kremu:
- 6 žumanaca
- 100 g šećera
- 600 ml mlijeka
- 1 puding od čokolade
- 300 g mliječne čokolade
- 1 kesica želatina
- 300 ml slatke pavlake
Još:
- kokos za posipanje kolača
Priprema
(Biskvit)
Od bjelanaca i soli umutite čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Mutite, dok se sav šećer ne otopi. Dodajte prethodno pomiješane suve sastojke, lagano, ručno miješajući. Smjesu rasporedite u pleh obložen pek papirom i pecite 180 stepeni, 20-25 minuta.
Biskvit prohladite pa skinite sa njega pek papir i potom ga vratite u dublji pleh u kom se pekao. Prelijte ga prokuvanim mlijekom sa vanilin šećerom.
(Krema)
Žumanca žicom dobro izmiješajte sa šećerom, nalijte malo mlijeka i dodajte puding pa sve dobro sjedinite u glatku smjesu bez grudvica. Ostatak mlijeka sipajte u šerpu, ubacite obje čokolade izlomljene na kocke i zagrijavajte na srednjoj vatri da se čokolade otope u mlijeku.
U međuvremenu, želatin pomešajte sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri.
Ukuvajte smjesu od žumanaca u mlijeko sa čokoladom na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Želatin otopite na najmanjoj vatri pa odmah ulijte u vruću kremu i žicom dobro izmješajte. Neka Ohlađenu čokoladnu kremu najprije malo izmutite mikserom pa dodajte umućenu slatku pavlaku i sve sjedinite mikserom u glatku kremu.
Napomena: U ovom stadijumu će krema biti prilično mekana ali će se stegnuti hlađenjem u frižideru.