Sastojci:
- 70g crne čokolade
- 3 jaja
- 75g šećera
- 100g putera
- 40g brašna
- 40g kukuruznog skroba
- 40g kakao praha
- 80g mljevenih oraha
- 1 kašika praška za pecivo
- 2 šolje šumskog voća (maline, borovnice)
- Šećer u prahu
Priprema
- Zagrijte rernu na 200⁰C. Kalup za kolač obložite papirom za pečenje.
- Čokoladu izlomite a zatim otopite na vrućem vodenom kupatilu, pa pustite da se malo ohladi. Odvojite žumanjca od bjelanjaca, te bjelanca umutite sa 3 kašike šećera u čvrst snijeg. Umutite puter i preostali šećer, a potom postepeno umiješajte žumanjca, brašno, kukuruzni skrob, kakao u prahu i mljevene orahe. Umiješajte rastopljenu čokoladu, a zatim dodajte i bjelanca. Sipajte tijesto u pripremljen pleh i pecite 30 minuta, ili, dok čačkalica ubačena u sredinu tijesta ne izađe čista.
- Kolač izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. U međuvremenu operite šumsko voće i osušite. Tortu pospite šećerom u prahu i šumskim voćem i poslužite.