Sastojci (za 12 osoba)
- 150 g šećera
- 7 žumanaca
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 4 lista želatina
- 40 ml ekstrakta ruma
- 570 ml umućene slatke pavlake
- 100 g suvog keksa (moze posluziti petit ili bilo koji „suvi“ keks)
- 90 g braon šećera
- 40 g putera
- 2 kašičice gustina
- 4 supene kašike slanog, pečenog, kikirikija
Priprema
- Kuvati šećer sa vodom dok se šećer potpuno ne rastvori. Umutite žumanjke, dodajte vruć šećerni sirup dok još uvijek mutite, te sve dobro sjedinite.
- Potopite želatin u hladnu vodu.
- U šerpi zagrijte rum sa ekstraktom vanilije. Sklonite sa ringle, te iscijeđeni želatin rastopite u vrućem rumu. Sve dodajte smjesi sa jajima i sjedinite dok ne dobijete glatku smjesu.
- Umutite 450ml šlag kreme i dodajte u smjesu, a keks usitnite. Naspite smjesu u kalup za pečenje kuglofa, a zatim stavite preko keks (koji će vam biti podloga kuglofa) i zamrznite najmanje 4h- po mogućnosti preko noći.
- Smeđi šećer karamelizujte sa 2 kašike vode dok ne dobije zlatno-smeđu boju, dodajte ostatak šlag kreme i puter, te dinstajte uz miješanje dok se karamel ne otopi. Karamel sos povežite gustinom prema uputstvu na pakovanju, i ostavite da se ohladi.
- Izvadite smrznuti kuglof iz kalupa, stavite ga u frižider oko 15 minuta prije služenja, prelijte karamel sosom i pospite kikirikijem.