Sastojci
- 6 kg krastavaca kornišona
- 5 kg paprika (tzv. paradajz paprike)
- veću glavicu karfiola ili dvije ako su male (2 – 3 kg)
- 10 l vode
- 250g šećera
- 300g soli
- 2 konzervansa
- 2 vinobrana
- Kesicu bibera u zrnu
- 200 ml esencije
- + bure ili kanta sa poklopcem 15 l zapremine
- okrugli mrežasti poklopac
Priprema
Svo povrće očistiti od peteljki, pregledati da li je ispravno i dobro oprati. To je osnov dugog trajanja zimnice (ako nije čisto ili ako nije zdravo – truli, pa će sav sadržaj propasti, a to ne želite).
Od pripremljenih 10 l, odvojiti 1 l vode i prokuhati pa dodatu u vruću vodu šećer, so, konzervans i vinobran. Dobro promiješati da se sve istopi i voda prohladi. Ubaciti biber u zrnu.
U duboki čisti sud (najbolje je kanta ili bure) redajte naizmjenično povrće. Red paprika, pa krastavci, karfiol i tako redom. Kad stavite i zadnji red povrća, turšiju je potrebno preliti presolcem (zalivom) koji ste pomiješali sa preostalih 9 l vode. Zatim, bure zatvoriti i držati na hladnom mjestu. Nakon 15 dana može se probati.
Povrće mora biti unutar tečnosti nikako van zato se koriste plastični pritiskivači.