Sastojci (za biskvit)

  • 6 bjelanaca
  • Prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 100 g kokosa
  • 40 g gustina
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Za preliv:

  • 100 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer

Za kremu:

  • 6 žumanaca
  • 100 g šećera
  • 600 ml mlijeka
  • 1 puding od čokolade
  • 300 g mliječne čokolade
  • 1 kesica želatina
  • 300 ml slatke pavlake

Još:

  • kokos za posipanje kolača

Priprema

(Biskvit)

Od bjelanaca i soli umutite čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Mutite, dok se sav šećer ne otopi. Dodajte prethodno pomiješane suve sastojke, lagano, ručno miješajući. Smjesu rasporedite u pleh obložen pek papirom i pecite 180 stepeni, 20-25 minuta.

Biskvit prohladite pa skinite sa njega pek papir i potom ga vratite u dublji pleh u kom se pekao. Prelijte ga prokuvanim mlijekom sa vanilin šećerom.

(Krema) 

Žumanca žicom dobro izmiješajte sa šećerom, nalijte malo mlijeka i dodajte puding pa sve dobro sjedinite u glatku smjesu bez grudvica. Ostatak mlijeka sipajte u šerpu, ubacite obje čokolade izlomljene na kocke i zagrijavajte na srednjoj vatri da se čokolade otope u mlijeku.

U međuvremenu, želatin pomešajte sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri.

Ukuvajte smjesu od žumanaca u mlijeko sa čokoladom na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Želatin otopite na najmanjoj vatri pa odmah ulijte u vruću kremu i žicom dobro izmješajte. Neka Ohlađenu čokoladnu kremu najprije malo izmutite mikserom pa dodajte umućenu slatku pavlaku i sve sjedinite mikserom u glatku kremu.

Napomena: U ovom stadijumu će krema biti prilično mekana ali će se stegnuti hlađenjem u frižideru.

Uživajte