FARMA "BORO BABIĆ"

DOMAĆINSTVO BABIĆ

U srcu ruralnog idiličnog sela Štrpci kod Prnjavora, leži farma porodice Babić, oaza zelenila i nježnosti, gdje svaki dan započinje uz miris svježe pokošene trave i zvuke srećnih, zadovoljnih krava. Ova idilična farma nije samo obično imanje, već je izvor naše omiljene robne marke Lenka, koja donosi radost i kvalitet u svakoj kapljici mlijeka.
 
Marko Babić, zajedno sa svojom porodicom, predao se poljoprivrednom pozivu s ljubavlju još od početka 2000-ih. Počeli su sa skromnim brojem krava, ali danas, na njihovom imanju, ponosno se nalazi više od 170 grla, među kojima se ističe 90 muznih krava. Njihova saradnja s firmom Mi 99 traje već punih 3 godine, gdje su postali neizostavni partneri u proizvodnji svježeg mlijeka visokog kvaliteta.

FARMA KOJA DNEVNO PROIZVEDE 2200 LITARA MLIJEKA

Muža krava na farmi Babić odvija se uz pomoć najmodernije robotske tehnologije, koja ne samo da ubrzava proces, već i pruža dodatnu udobnost i brigu za dobrobit stoke. Svaki dan, Babić farma proizvodi čak 2200 litara svježeg mlijeka, pri čemu jedna krava prosječno daje 30 litara mlijeka dnevno. No, proizvodnja mlijeka ne završava samo mužom – svaka kapljica prolazi kroz strogu kontrolu čistoće, temperature i ostalih parametara, osiguravajući vrhunski kvalitett koji karakteriše našu robnu marku.
 
Ova porodična priča obuhvata tri generacije. Marko i njegov brat Miloš, nakon završenih studija, posvetili su se poljoprivredi, pronašavši u njoj ne samo posao, već i strast i svrhu. Iako su se susretali sa izazovima zapošljavanja u struci, odlučili su slijediti srce i otkriti ljepotu života na farmi. Danas, sa osmijehom, kažu da nikada nisu požalili zbog te odluke.
 
Na njihovim plodnim parcelama, vrijedno se radi na pripremi hrane za nadolazeću zimu – od žitarica do kabaste i koncentrovane hrane. Sa preko 150 hektara obrađene zemlje u svom vlasništvu, uz pomoć vlastite mehanizacije, Babići osiguravaju kvalitetnu ishranu svoje stoke svakog dana.
 
Osim proizvodnje mlijeka, Babići ostvaruju i pravo na podsticaje u proizvodnji žitarica, zahvaljujući podršci opštinskih i državnih institucija. U njihovom domaćinstvu, svih osam članova porodice doprinosi koliko može, od najmlađeg do najstarijeg, stvarajući čvrstu i povezanu zajednicu.

DA LI JE ZDRAVLJE STOKE NA PRVOM MJESTU?

Za hranjenje stoke potrebno je mnogo truda i predanog rada. Kada je riječ o zdravlju životinja, saradnja sa veterinarima igra ključnu ulogu. Babići ističu važnost redovne brige o zdravlju svoje stoke, što uključuje preventivno djelovanje i redovne posjete veterinarskoj stanici. Marko sa ponosom ističe da su njihova grla većinom domaćeg genetskog porijekla, kombinacija Simentalke i Holštajna, te da su stekli dovoljno iskustva da sami djeluju preventivno.

Podržavamo lokalnu poljoprivredu

I dok poljoprivredni posao zahtijeva dug radni dan od 12 do 13 sati, Babići sa ponosom ističu da se može solidno zaraditi, ali i kvalitetno živjeti. Njihova priča nije samo priča o poljoprivrednoj proizvodnji, već o ljubavi, predanosti i zajedništvu, što čini svaku kapljicu Lenkina mlijeka posebnom i jedinstvenom.

Ukoliko i vi ulažete pažnju, trud, rad i požrtvovanost u poljoprivredu i imate proizvode koji bi se rado pronašli u gajbicama naših supermarketa, budite slobodni da nam se javite. Domaće, zdravo i kvalitetno je uvijek dobrodošlo!

Đurić, za sve nas!

Scroll to Top