FARMER IZ ODŽAKA

Mljekara u odžaku koja čuva tradiciju već preko 20 godina

Kada se krene ka novom graničnom prelazu Svilaj, na ulazu u Odžak, nalazi se farma „Sanel“, porodične kuće Omićević. Farma se nalazi na prostranom imanju okruženom prirodnim ljepotama koje oduzimaju dah.

Ovdje, usred netaknute prirode, možete osjetiti miris svježeg zraka i čuti nježne zvuke ptica kako cvrkuću dok sunčeve zrake obasjavaju bujna polja i pašnjake.

Uvijek nasmijani domaćini Sanel i Almira druga su generacija ove porodice, koji grade i stvaraju ovo imanje. Ljubav i briga o mljekarstvu u ovoj porodici, oslikavaju se i kroz treću generaciju. Sinovi Sanela i Elvire sa istim entuzijazmom i ljubavlju, poput njihovih roditelja, svakodnevno vode brigu o domaćinstvu.

Porodica Omićević se poslednjih 20 godina bavi proizvodnjom sirovog mljeka, kojim snadbijevaju partnera naše firme „MI 99“. Bitno je napomenuti da se dnevno isporuči i do 1000 litara sirovog mlijeka.

Farma broji oko 200 grla krava „muzara“, a naši domaćini u sklopu farme gaje telad i bikove. Od krava najviše uzgajaju vrstu Holštajn i Simentalku, a pored njih na farmi se uzgaja i posebna vrsta Angus, za koju naš domaćin kaže da je najpogodnija za uzgoj.

Da li uvijek sve ide po planu i čime se još bavi porodica omićević?

Pored uzgoja krava, porodica Omićević obrađuje ukupno 120 hektara zemlje, na kojoj se mogu naći razne kulture poput pšenice, kukuruza i ječma.

Hrana za farmu se planira godinu dana unaprijed, jer vrijeme je nepredvidivo i ne postoji mjesto za rizik, kaže Sanel.

Ozbiljnost njihovog posla se ogleda i u mehanizacji koju posjeduju.

Traktor i kombajn su od velike pomoći ovoj porodici, jer pomoću njih sustižu da odrade veliku količinu posla koju imaju svakodnevno. Takođe, veliki doprinos imaju i zaposleni na ovoj farmi. Farma „Sanel“ broji 6 zaposlenih.

Ni kod njih nije sve bajno. Domaćin se nije žalio, ali kaže da količina subvencija koje dobiju svakako pomaže, međutim uvijek može bolje.

Ovu farmu izdvaja to što imaju Euro broj, što im omogućava da izvoze mlijeko u Evropsku Uniju.

Podržavamo lokalnu poljoprivredu

Nama kao trgovinskom lancu je od velikog značaja što znamo da imamo saradnika na kojeg se naš proizvođač robne marke „Lenka“ može dugoročno osloniti. Bitno je što sam proces stvaranja počinje u našoj zemlji, počevši od ratarstva što podrazumijeva proizvodnju hrane, rađanje teladi, proizvodnju i preradu mlijeka kao krajnjeg produkta, te gotovog proizvoda koji dolazi na stolove naših kupaca pod brendom „Lenka“. Kupovinom „Lenka“ proizvoda mi kao krajnji potrošači učestvujemo u ciklusu održive domaće privrede.

Da je porodica Omičević prava domaćinska kuća to pokazuje njhova gostoljubivost, gdje kraj naše posjete nije mogao proći bez domaćinskog ručka koji je pripremila gospođa Almira.

Ukoliko i vi ulažete pažnju, trud, rad i požrtvovanost u poljoprivredu i imate proizvode koji bi se rado pronašli u gajbicama naših supermarketa, budite slobodni da nam se javite. Domaće, zdravo i kvalitetno je uvijek dobrodošlo!

Đurić, za sve nas!

Scroll to Top