Sastojci (za 12 osoba)

  • 150 g šećera
  • 7 žumanaca
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 4 lista želatina
  • 40 ml ekstrakta ruma
  • 570 ml umućene slatke pavlake
  • 100 g suvog keksa (moze posluziti  petit ili bilo koji  „suvi“ keks)
  • 90 g braon šećera
  • 40 g putera
  • 2 kašičice gustina
  • 4 supene kašike slanog, pečenog, kikirikija

 

Priprema

  1. Kuvati šećer sa vodom dok se šećer potpuno ne rastvori. Umutite žumanjke, dodajte vruć šećerni sirup dok još uvijek mutite, te sve dobro sjedinite.
  2. Potopite želatin u hladnu vodu.
  3. U šerpi zagrijte rum sa ekstraktom vanilije. Sklonite sa ringle, te iscijeđeni želatin rastopite u vrućem rumu. Sve dodajte smjesi sa jajima i sjedinite dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Umutite 450ml šlag kreme i dodajte u smjesu, a keks usitnite. Naspite smjesu u kalup za pečenje kuglofa, a zatim stavite preko keks (koji će vam biti podloga kuglofa) i zamrznite najmanje 4h- po mogućnosti preko noći.
  5. Smeđi šećer karamelizujte sa 2 kašike vode dok ne dobije zlatno-smeđu boju, dodajte ostatak šlag kreme i puter, te dinstajte uz miješanje dok se karamel ne otopi. Karamel sos povežite gustinom prema uputstvu na pakovanju, i ostavite da se ohladi.
  6. Izvadite smrznuti kuglof iz kalupa, stavite ga u frižider oko 15 minuta prije služenja, prelijte karamel sosom i pospite kikirikijem.

Uživajte