Rižoto sa junetinom

Sastojci (za 4 porcije)

  • 700 g juneće plećke (DOMAĆE svježe juneće meso potražite u Đurić supermarketima)
  • 2 glavice luka
  • 3 mrkve, narezati na ploške
  • 2 kašičice soli, malo bibera
  • 1 kašičica mljevenog kima
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • 2 lista lovora
  • 3 šoljice riže
  • 1 mala glavica bijelog luka
  • Prstohvat ljute papričice

Priprema

  • Sa junetine uklonite masni dio i narežite ga na kockice. Dinstajte oko 7-8 minuta na vrućem ulju, pa dodajte luk.
  • Kratko dinstajte, a zatim dodajte mrkvu, so, biber, crvenu papriku, kim i lovor i još 5-6 minuta dinstajte. 3. Zalijte sa 2 šoljice vruće vode. Lagano kuhajte 45 minuta, a zatim ubacite rižu, još malo soli i ako želite, ljutu papričicu. Dodajte četiri šoljice vode, prokuhajte, pa smanjite i kuhajte još desetak minuta (dok tečnost ne ispari). 4. Dodajte zdrobljenu glavicu bijelog luka i kuhajte još kratko dok riža ne bude gotova. Poslužite toplo jelo.
Scroll to Top