TREŠNJA TAREVAČKA SARVAN
Kako je sve počelo?
U srcu Posavine, u malom naselju Obudovac, nedaleko od Šamca, smjestila se voćarska oaza koju predvodi naš dugogodišnji partner Vitomir Knežević. Poznat po svojim impresivnim voćnjacima, Vitomir već sedam godina uzgaja svježe, sočne i kvalitetne domaće jabuke za naše supermarkete. Ove jabuke sazrijevaju pod zrakama sunnca, pod pažljivom brigom Vitomira i njegove supruge Ružice.
Još od 2009. godine, kada su prepoznali izvanredan potencijal posavskog zemljišta i plodnog tla, porodica Knežević posvetila se uzgoju jabuka. U njihovim voćnjacima raste šest različitih vrsta jabuka, a kada smo upitali Vitomira koja je njegova omiljena, kroz osmijeh je spomenuo Ajdared, koji čini 50% ukupnog uzgoja.
Kako nastaje svježe i domaće?
U ovoj grani poljoprivrede podloga diktira rast stabala trešnje. Zanimljivo je što su sve trešnje
niskorastuće, pa je samim tim i berba trešanja olakšana.
Na svom imanju Sakib posjeduje 23 različite sorte trešanja, prvu je dovezao iz Belgije, gdje je ispekao zanat i naučio sve o poslu. Svaka sorta trešanja dolazi na sedam dana, a njihova berba traje ukupno 7 sedmica. U samom srcu imanja se nalazi jezerce koje obezbjeđuje dovoljnu količinu potrebne vode. Navodnjavanje stabala funkcioniše metodom kap po kap.
Mi se kao frima koja podržava naše lokalne poljoprivrednike trudimo da pratimo sezone i otkupljujemo ono što je uzagajano na našoj zemlji i brano vrijednim rukama naših saradnika.
Zanimljivo je što se berba odvija u jutarnjim i prijepodnevnim časovima, od 7 do 12h, jer, kako kaže Sakib, trešnja kasnije omekani i nije pogodna za branje. Zajedno sa svojom suprugom Momom, porodicom i prijateljima od 15. maja pa sve do jula Sakib bere plodove trešanja.
Naš domaćin, na svom imanju posjeduje i brdsko-vinogradski traktor, koji se po svom izgledu
svakako izdvaja. Njegovo težište je izuzetno nisko, a motor izuzetno jak, tako da mu nije problem da se popne i na najveći brežuljak imanja.
Kao neko ko vodi računa o prirodi, okolini i životinjama, Sakib tokom zime hrani gladne jastrebove. A da su životinje izuzetno mudre i osjećajne dokazuje nam to da su jastrebovi postali prirodni čuvari imanja. Naime, oni ne dozvoljavaju ni jednoj ptici da uništava plodove, tu su da nadlijeću i pomno motre da li je neka vrana ili vrabac zalutala na neko od stabala.
Podržavamo lokalnu poljoprivredu
Saradnja Đurić supermarketa i poljoprivrednika Sakiba Sarvana traje već dugih 10 godina i sa pravom se možemo pohvaliti da naše markete krase najljepše i najukusnije trešnje. Međusobno poštovanje, saradnja, isplate u dogovorenom roku, našim poljoprivrednicima svakako obezbjeđuju finansijsku stabilnost i mogućnost daljeg napredka.
Ukoliko i vi ulažete pažnju, trud, rad i požrtvovanost u poljoprivredu i imate proizvode koji bi se rado pronašli u gajbicama naših supermarketa, budite slobodni da nam se javite. Domaće, zdravo i kvalitetno je uvijek dobrodošlo!
Đurić, za sve nas!