Sastojci

  • 750 g crvenog ili običnog kupusa
  • 1 čen bijelog luka
  • 2 glavice crvenog luka
  • So, biber
  • 2 kašike meda
  • 3 narandže
  • 600g krompira
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Fileti lososa (po 125 g)
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašika susama

Priprema

Operite i očistite crveni kupus i luk i nasijecite na vrlo sitne trake i pomiješajte. Dodajte 1 kašičicu soli i 1 kašiku meda, te pustite da odstoji najmanje 1 h. Operite narandže vrućom vodom, osušite ih, narendajte koru, zatim ih ogulite i iscijedite preostali sok. Zagrijte rernu na 190 ‘ C.
Krompir operite, isijecite na kriške, pomiješajte sa 1 kašikom maslinovog ulja i pecite na plehu koji je obložen pek papirom, oko 15 minuta.
Filete lososa operite hladnom vodom i osušite. Pomiješajte 1 kašiku soka od narandže sa 1 kašičicom narandžine kore, preostalim medom, 1 kašikom maslinovog ulja, senfom, i začinite solju i biberom. Filete lososa stavite kožom nadole u posudu za pečenje, premažite marinadom, pospite susamom i pecite u rerni sa krompirom još 10 minuta.
Pažljivo iscijedite crveni kupus, izlijte tečnost, začinite sokom i preostalom koricom od narandže, maslinovim uljem, solju i biberom. Preko dodajte filete lososa i pečeni krompir.

Uživajte