Sastojci (za 20 komada)
- 1,5 čaša ulja
- 1 čaša tople vode
- 1/2 kockice svježeg kvasca
- 2 kašike soli
- 100 g susama
- brašna po potrebi (naša preporuka KLAS brašno)
- 2 jaja
Priprema
- Pola kvasca razmutiti sa malo tople vode. Zatim u razmućeni kvasac dodati ulje, so i brašno.
- Sve sastojke umijesiti rukom i od dobijenog tijesta kidati loptice veličine dlana. Loptice razvući oklagojom da se dobije oblik kocke. U posebnu posudu umutiti 2 jaja. Razmućenim jajima premazati prethodno razvučeno tijesto i posipati ga susamom.
- Tako razvučeno i premazano tijesto isjeći na tanke kajiševe.
- Svaki kajiš presaviti tako da premazana strana bude spolja.
- Presavijene štapiće uvrtjeti i staviti u prethodno podmazan pleh. Posuti susamom (po želji, može bilo kojim sjemenkama).
- Štapiće peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni dvadesetak minuta.