Susam štapići

Sastojci (za 20 komada)

  • 1,5 čaša ulja
  • 1 čaša tople vode
  • 1/2 kockice svježeg kvasca
  • 2 kašike soli
  • 100 g susama
  • brašna po potrebi (naša preporuka KLAS brašno)
  • 2 jaja

Priprema

  • Pola kvasca razmutiti sa malo tople vode. Zatim u razmućeni kvasac dodati ulje, so i brašno.
  • Sve sastojke umijesiti rukom i od dobijenog tijesta kidati loptice veličine dlana. Loptice razvući oklagojom da se dobije oblik kocke. U posebnu posudu umutiti 2 jaja. Razmućenim jajima premazati prethodno razvučeno tijesto i posipati ga susamom.
  • Tako razvučeno i premazano tijesto isjeći na tanke kajiševe.
  • Svaki kajiš presaviti tako da premazana strana bude spolja.
  • Presavijene štapiće uvrtjeti i staviti u prethodno podmazan pleh. Posuti susamom (po želji, može bilo kojim sjemenkama).
  • Štapiće peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni dvadesetak minuta.
Scroll to Top