Sastojci

  • 400 g brašna (glatko)
  • 2 kašičice suhog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 vanilin šećer (ako želite da imaju slatkasti ukus)
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 50 ml ulja
  • ½ čaše jogurta
  • 100 g maslaca (koje ste prethodno zamrznuli, držali barem 1 h u dubokom zamrzavanju) a može i margarin
    1 jaje za premazivanje

Priprema

U brašno stavite kvasac, so, šećer, (+vanil šećer), promiješajte suhe sastojke pa stavite pola čašice jogurta, zatim mlako mlijeko i ulje, umijesite tijesto (3-4 minute). Tijesto prekriti pa ostaviti da se diže 45 minuta. Zatim tijesto promijesiti pa razvaljati u krug, kao pizzu npr. naribati maslac koji ste prethodno držali u dubokom zamrzavanju i zarolajte kao palačinku. Sada tu jednu veliku “palačinku” razvaljati po dužini tako da se stvori više slojeva unutar tijesta. U ovoj fazi režite približno jednake trokute i zamotajte najjednostavnije kroasane na svijetu. Premažite ih umućenim jajetom pa ostavite da se dižu narednih 45 minuta. Pečete ih 10 minuta na 200 C i najjednostavniji kroasani na svijetu su spremni za posluživanje. Pavlaka je idealan prilog.

Uživajte